Zoekresultaat

U heeft gezocht op bevrijding, bron:Fries Film Archief. Aantal resultaten: 5
Aantal resultaten per pagina
12162040100
De bevrijding van Noordoost-Friesland
Datum: 1945
Bron: Fries Film Archief
Op 14, 15, 16 april 1945 werd Noordoost Friesland bevrijd. Er is daarbij aan de Soensterdijk nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen hevig gevochten. Daarbij zijn aan de zijde van de binnenlandse strijdkrachten vier doden gevallen.
De film begint met beelden van Duitsers die bij Dokkumer Nieuwe Zijlen waren gevangen genomen.
Onder deze gevangenen bevonden zich ook veel NSB’ers. De gevangenen werden verzameld in de melkfabriek van Dokkumer Nieuwe Zijlen. Op zondagmiddag 15 april werden ze onder begeleiding van de BS naar Kollum werden gebracht.
Vervolgens toont de film beelden van een aantal leden van de BS groep Noordoost Friesland met een aantal koeriersters. Het militaire hoofdkwartier was gevestigd in Metslawier. Van hieruit kreeg de BS de instructie voor verder handelen.
Op 17 april, de derde dag van de bevrijding, werden de gevechtswagens van de Canadezen met veel gejuich Dokkumer Nieuwe Zijlen binnen gehaald. Toen zowel mens als voertuig van het nodige was voorzien werd vertrokken richting Oostmahorn. Het bevrijden van Schiermonnikoog liet nog op zich wachten.
Met de schepen, die voor de sluizen in Dokkumer Nieuw Zijlen lagen, probeerden de Duitsers te ontsnappen. Deze schepen waren gevuld met goederen die door de Duitsers buitgemaakt waren en naar Duitsland getransporteerd moest worden. Dit werd door de sluiswachters verhinderd.
Omke Freerk bij zijn puinhopen. De beelden laten de Familie Leystra zien bij de resten van hun huis in Birdaard. Dit huis is door de Duitsers in brand gestoken als represaille voor het verbergen van onderduikers.
Op 11 juni reden de Canadezen naar Oostmahorn om de Duitse militairen op te wachten die per boot van Schiermonnikoog kwamen om zich over te geven. Alle Duitse militairen werden streng gecontroleerd. Er waren SS’ers van het vasteland naar Schiermonnikoog gevlucht en de Canadezen wilden deze personen niet laten ontsnappen.
De laatste beelden die worden getoond zijn van een feestelijke optocht van de bevolking met muziekkorps in Engwierum en als laatste een parade van Canadezen op de markt in Dokkum.
Bevrijding Bolsward
Datum: 1945
Bron: Fries Film Archief
Verschillende indrukken van de oorlogstijd (Tweede Wereldoorlog) en de bevrijding van Bolsward. Twee mannen halen klokken van kerktoren af en pakken deze op straat in. Mensen wachten in rijen op straat voor de gaarkeuken. Bevrijdings optocht Canadezen in tanks. De deserteurs worden onder schot de brug over gestuurd. Kapotte gebouwen. Begrafenis van zeven mensen die op de valreep gefussieëerd werden. Voetbalwedstijd van Canadezen tegen C.A.B. Krant werd weer opnieuw uitgebracht. Terugtocht Duitsers. Schotten met doedelzakken en Canadese soldaten trekken in optocht naar het stadshuis.
Bevrijding april 1945
Datum:
Bron: Fries Film Archief
Bevrijding april 1945
Veenhoop bevrijding
Datum: 1945
Bron: Fries Film Archief
Huis met vlag naar buiten en klokken luiden.
Optocht met paarden, fanfare en karren met mensen erop. Alles is versierd.
Mensen in klederdracht.
Optocht gaat door met mensen met spandoeken en verkleed. Leve de vrijheid.
Kinderen lopen en rijden mee op karren.
Bolsward, bevrijding
Datum: 1945
Bron: Fries Film Archief
Verschillende indrukken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Bolsward. Twee mannen halen klokken van de kerktoren en pakken deze op straat in. Mensen wachten in rijen op de straat voor de gaarkeuken. De Canadezen trekken in tanks door de versierde straten in een bevrijdingsoptocht. Duitse (?) militairen worden onder schot de brug over gestuurd. Verschillende gebombardeerde gebouwen. Begrafenis van de zeven mensen die op de valreep van de vrede gefussieëerd werden. Voetbalwedstijd van Canadezen tegen C.A.B. De krant kwam opnieuw uit. Duitse militairen in verschillende voertuigen, waaronder paard en wagen gaan op terugtocht. Schotten met doedelzakken en Canadeze soldaten trekken in optocht naar het stadshuis.

Aantal resultaten per pagina
12162040100