Amstelveenseweg

Op de Amstelveenseweg in Amsterdam is een hoofdkwartier gevestigd van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). De BS houden op 7 mei 1945 Duitse voertuigen staand en ontwapenen de ingezetenen.
Als enkele Duitsers tegenstand bieden, ontstaat een korte maar hevige schietpartij die door de amateurfilmer Ad Maas vanuit zijn woning wordt vastgelegd.

Donkere Dagen

Bijzondere amateurfilm op dubbel 8, van Gerrit Vinke, die vele facetten uit de oorlogsjaren in Eibergen in beeld brengt.

Zuinigheidsspotje 9

Een oproep uit 1943 om zuinig aan te doen met elektriciteit.

Nederlanders moesten leren omgaan met de oorlogsomstandigheden. De schaarste aan bepaalde producten was duidelijk merkbaar. De overheid startte allerlei voorlichtingscampagnes, waarbij zuinig omgaan met energie voorop stond. Dit is het negende spotje, dat in 1943 in de Nederlandse bioscopen draaide.

Japans filmjournaal

Sekoetoe Haroes Roentoeh. Japans filmjournaal nummer 15, gemaakt door Nippon Eigasha Djawa.

De Japanse bezetter toont het Indonesische volk filmjournaals die geproduceerd zijn door lokale Japanse productiebedrijven. Het nieuws focust zich op gebeurtenissen op Java, zoals een toespraak van Soekarno, maar ook op Japanse militaire ontwikkelingen.

Oorlog Den Haag

Een film gemaakt door Sam van Vleuten uit Den Haag, die de oorlog in beeld brengt: van 1939, als de lichtkrant van de Haagsche Courant de mobilisatie vermeldt, tot de bevrijding in 1945.

This is an example of a HTML caption with a link.

home