Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Drees, W.

Geschiedenis

De documenten die door dr. W. Drees omstreeks het einde van de zestiger jaren aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie zijn afgestaan, bestaan uit kopieën, afschriften e.d. van door hem verzamelde stukken uit de periode kort voor, tijdens en na de Duitse bezetting. De stukken hebben betrekking op een aantal onderwerpen als bijv. de vorming van het Kabinet De Geer, de totstandkoming van de Nederlandsche Unie, de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de Arbeiderspers, de Nederlandsche Omroep, de gebeurtenissen voorafgaande aan de capitulatie in 1945 e.d.

Dr. Willem Drees, geboren 5 juli 1886, was in de periode 1933 - 1940 onder meer lid van de Tweede Kamer voor de SDAP en tevens, voor dezelfde partij, van Provinciale Staten van Zuid-Holland en van de Haagse gemeenteraad. Tijdens de bezetting was hij lid, later voorzitter van het Vaderlandsch Comité en voorzitter van de Contactcommissie der Illegaliteit; voorts maakte hij deel uit van het College van Vertrouwensmannen. In de jaren 1940 - 1941 verbleef hij enige tijd als (Indisch) gijzelaar in de kampen Buchenwald en St. Michielsgestel. In juni 1945 was Drees medeformateur van het Kabinet Schermerhorn, in welk kabinet hij minister van Sociale Zaken is geweest. In latere jaren bekleede hij de functies van minister van Algemene Zaken en minister-president.

Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
Over het archief: Willem Drees (1886-1988) was lid van de Tweede Kamer voor de SDAP (1933-1940). In de jaren 1940 en 1941 verbleef hij enige tijd als (Indisch) gijzelaar in Sint Michielsgestel en kamp Buchenwald. Tijdens de bezetting was hij voorzitter van het Vaderlandsch Comité en van de Contactcommissie der Illegaliteit. Verder maakte hij deel uit van het College van Vertrouwensmannen. In juni 1945 werd hij mede-formateur van het kabinet Schermerhorn, waarin hij minister van Sociale Zaken werd.
periode van ontstaan

1939-1958

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod

In april 1980 is een eerste toegang vervaardigd door mr. E. Groeneveld-Ottow.

Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media