Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Hoen, H. 't

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode [1916] 1943-1959 en 1989-1999.

Het archief bevat originele documenten uit de periode 1943-1945 over de gedwongen tewerkstelling van H. 't Hoen en uit naoorlogse documentatie die H. 't Hoen verzamelde over de Volkswagenwerke. Ook zijn verslagen van ooggetuigen aanwezig.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is 2000 en 2006 geschonken aan het NIOD.

Over het archief: Henk 't Hoen ( 1 december 1922 - 6 december 2006) weigerde als student de loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Voor gedwongen arbeidsinzet werd hij geplaatst in de "Stadt des K.d.F. Wagens" waar Volkswagens werden geproduceerd voor het Duitse leger.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Geschiedenis

Hendrik 't Hoen (Groningen 1 december 1922; 6 december 2006) kwam in juli 1941 vanuit Denemarken naar Nederland om aan de technische universiteit van Delft te studeren. Toen studenten in april 1943 de loyaliteitsverklaring moesten onderteken, behoorde hij tot de weigeraars. Een maand later werd hij via kamp Ommen naar Salzgitter gestuurd voor gedwongen tewerkstelling bij de Hermann Göring Werke. Na enige tijd kwam hij terecht in een plaatsje nabij Fallersleben dat bekend stond als "Stadt des K.d.F. Wagens". Hier werd de Volkswagen geproduceerd die door de nationaal-socialistische organisatie Kraft durch Freude (K.d.F.) bedoeld was voor het Duitse volk. Tijdens de oorlog werd echter alleen voor het Duitse leger geproduceerd. Op een later moment werd 't Hoen overgeplaatst naar een buitencommando van Neuengamme, Bauleitung Laagberg. Vanwege zijn talenkennis fungeerde hij na de bevrijding als tolk.

Student Henk 't Hoen in 1942.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media