Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Mulder, M.R. en familie

Hoofdbestanddeel van het archief zijn brieven van en aan M.R. Mulder en enige van zijn famllieleden. Daarnaast bevat het archief een aantal foto's die hij gemaakt heeft in Zweden en op zee. Een opmerkelijk object is zijn dolk.
Volledig openbaar
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is 2013 door de familie geschonken aan het NIOD.

Levensloop

Menco Rein Mulder (Groningen 23 december 1923) was de een na jongste in een gezin van elf kinderen. In de zomer van 1942 behaalde hij het diploma voor stuurmansleerling aan de Kweekschool voor Zeevaart in Amsterdam. Omdat door de oorlog nauwelijks meer koopvaardijschepen in Nederland voeren, monsterde Menco Mulder aan als lichtmatroos op het kustvaartschip "Ernst". Hij deserteerde toen hij na zijn derde reis op 4 juli 1943 in de havenstad Kalmar (Zuidoost Zweden) van boord ging.

In Zweden verzamelde hij gegevens over Duitsers die hij doorspeelde aan het Nederlandse Consulaat. Aangezien dit gezien werd als een schending van de Zweedse neutraliteit werd hij in juli 1943 veroordeeld tot een half jaar dwangarbeid. Door bemiddeling van de Nederlandse consul werd hem drie maanden kwijtgescholden. Daarna werd hij met andere Engelandvaarders te werk gesteld in de bossen om bomen te kappen.

Op 17 februari 1944 kreeg hij toestemming om naar Engeland te gaan. Met acht anderen werd hij ondergebracht in villa "Glenlea" in Dulwich, een voorstadje van Londen. Hij nam de schuilnaam Piet van Gemert aan en volgde een opleiding tot agent van Bureau Inlichtingen. <br/> <br/>

Vanwege een wijnvlek op zijn gezicht was Menco Mulder zeer herkenbaar. Dit maakte hem ongeschikt voor uitzending naar bezet gebied. Om toch ingezet te kunnen worden liet hij in Engeland een operatie uitvoeren die het merkteken grotendeels verwijderde.

-

Na een zeilvakantie met twee maten op een van de Engelse meren werd hij op 27 maart 1945 boven Nederland gedropt. Onder de valse naam Guus Bolman bracht hij voor de groep-Packard vijf radiosets mee. In Den Haag en Utrecht seinde hij als marconist berichten naar Londen tot hij medio april 1945 in Utrecht bij toeval werd opgepakt. Op zoek naar wapens deed de SD een inval in het huis van mevrouw Althuis aan Willem Barentzstraat 64. Aan Menco Mulder besteedden ze aanvankelijk geen aandacht, tot zijn zender werd ontdekt. Op 23 april 1945 stierf hij in de gevangenis.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode .

Menco Rein Mulder (23 december 1923) was stuurmansleerling en droste in een Zweedse haven. Vandaaruit bereikte hij Engeland waar hij een opleiding kreeg tot agent van het Bureau Inlichtingen. Eind maart 1945 werd hij als marconist boven Nederland gedropt en trad in contact met de groep-Packard. Nog geen maand later werd hij opgepakt en overleed hij in een cel in Utrecht.
Mulder, M.R. en familie
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media