Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Stichting Comité Joods Verzet

Openbaarheid: Volledig openbaar
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1986-2002.

Over het archief: De Stichting Joods Verzet 1940-1945 heeft jarenlang geijverd voor de oprichting van een monument. In 1988 werd aan de Amstel, tegenover het stadhuis van Amsterdam, een zuil geplaatst als monument ter herinnering aan het Joods verzet.
Geschiedenis

In 1988 werd aan de Amstel, tegenover het stadhuis van Amsterdam, een zuil geplaatst als monument ter herinnering aan het Joods verzet. De Joodse gemeenschap in zijn totaliteit voelde niet de noodzaak tot de oprichting van het monument, omdat er geen echt georganiseerd Joods verzet was. Wel waren er in de winter van 1940-1941 rellen geweest in de Joodse wijk, waarbij groepen Joodse mannen tegenstand boden aan de WA, die Joodse winkels vernield had. De WA-man Koot werd bij de rellen zo verwond dat hij later overleed. Van georganiseerd verzet was nog geen sprake, en evenmin kenden de Joden de consequenties van hun acties. Eind februari werden naar aanleiding van dit en andere incidenten 425 Joodse mannen opgepakt en gevangengezet. Uit protest tegen de razzia en het oppakken van Joodse mannen initieerde de CPN de Februaristaking. Na 1942 kwamen er geen massale protesten meer voor tegen de vervolging van de Joodse bevolking. De Joden werden zo zwaar vervolgd dat Joods verzet onmogelijk was geworden. Ondanks het feit dat niet iedereen de noodzaak van een monument inzag, heeft het Comité Joods Verzet jarenlang geijverd voor de oprichting van het monument. Barend Blum was één van de initiatiefnemers voor het monument, en Herman Natkiel heeft hard gewerkt om het monument van de grond te krijgen. Het verzetsmonument is het werk van de Belgische beeldhouwer Josef Glatt en bestaat uit een metershoge zwartgranieten zuil waarop de stenen tafelen staan afgebeeld. Op de zijkant staat in het Nederlands en het Hebreeuws een tekst van de profeet Jeremia: ‘Waren mijn ogen een bron van tranen, dan zou ik dag en nacht wenen om de gevallen strijders van mijn dierbaar volk’ (Jeremia 8:23). Omdat het oprichten van het monument de belangrijkste doelstelling was van het Comité is het in 2002 opgeheven, na het behalen van die doelstelling. Ondanks de opheffing wordt nog elk jaar een herdenking gehouden bij het monument, ter gedachtenis aan de Kristallnacht.

-

Het volledige archief bestaat uit de oprichtingsakte, enige correspondentie, financiële overzichten, kopij voor het Auschwitz Bulletin en enkele krantenknipsels.
Stichting Comité Joods Verzet
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Na de opheffing van het comité in 2002 is het archief in 2003 aan het NIOD geschonken.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media