Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Sneeker Kermis/bezoek dierentuin/voetballen/Vakantie Valkenburg en de Elfstedentocht, 1941 en later

Film met meerdere "onderdelen". Het opent met het stadhuis van Sneek, de marktstraat, het Amicitia theater. Het Grootzand - waaraan de familie Wagter hun bloemisterij had - passeert de revue. Op het Grootzand staat een draaiorgel en er is een kleine kermis. Twee dames lopen over de begraafplaats naar een urn-muur. De camera staat stil bij de urn van "K. Hilarides". Hierna volgt beeld van een voetbalwedstrijd. Onduidelijk blijft tussen wie. Het tweede onderdeel toont (in zwart-wit) de familie op vakantie. Herhaaldelijk zie je de bus "P. & M. Wagter, Sneek - Heerenveen". In 1948 gingen de twee bedrijven uiteen en werd het Sneeker bedrijf P. Wagter. Je ziet de familie in een dierentuin, waarvan diverse dieren worden getoond; diverse malen glooiend landschap; hoe ze kamperen met de bus. Ze zijn bij een grot met een heiligenbeeld. De omgeving doet het buitenland vermoeden, maar het blijkt Valkenburg (Zuid-Limburg) te zijn, zoals duidelijk wordt uit de opname van de Amerikaanse militaire begraafplaats, waar ook enige nonnen voorbij komen.
Het derde onderdeel vervolgt in in zwart-wit. Met behulp van enige tussentitels wordt de Zevende Elfstedentocht (1941) gevolgd. Je ziet de schaatsers gedragen worden, door het landschap rijden en in Bolsward aankomen. Opvallend: in Hindeloopen lopen ineens twee Duitse officieren door het beeld, waarvan één erg op Hitler lijkt. Deze heren zijn echter Werner Friedrich Ross, Beauftragte van Seys-Inquart, en Karl Weidlich, "referent voor volksverlichting en propaganda". De schaatsers gaan ondertussen verder naar Balk, Sloten en Sneek, over de Dille, tot ze in Leeuwarden aankomen. Daar wordt de winnaar (Adema) gefeliciteerd door de burgemeester. De huldiging vindt plaats in de Harmonie, waar ze met rijtuigen heen gaan.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media