Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

8600 Stolpersteine onderdeel van Oorlogslevens.nl

3 juni 2020 · Nieuws
In bijna elke gemeente kom je ze wel tegen: Stolpersteine of struikelstenen. Kleine herdenkingsstenen in de stoep waar je ‘over struikelt’, en je dwingen om even stil te staan bij de informatie op de messing plaatjes: in dit huis woonden in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Vanaf nu zijn bijna 8600 Stolpersteine op Nederlandse adressen, afkomstig van de Stolpersteine.App van Stichting 18 September, onderdeel van Oorlogslevens.nl.

OORLOGSLEVENS | Stolpersteine

Stolpersteine is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. De bijna 8600 binnen Nederland gelegde struikelstenen - zowel de officiële Stolpersteine van kunstenaar Gunter Demnig als andere herdenkingsstenen – zijn grotendeels voor Joodse oorlogsslachtoffers gelegd. Maar daarnaast ook voor omgekomen communisten, verzetsmensen, homoseksuelen, gehandicapten, dienstweigeraars of Sinti en Roma.

Herdenken en verdiepen

Door toevoeging van de informatie op Stolpersteine, de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van het slachtoffer, alsmede het adres van de struikelstenen, zijn duizenden persoonlijke tijdlijnen op Oorlogslevens.nl verrijkt. Naast bronnen over veelal arrestatie, transport en gevangenschap, wordt nu ook verwezen naar de persoonlijke monumenten op locatie.

Stolpersteine van de familie Hornemann in de Stolpersteine.App
Stolpersteine van de familie Hornemann in de Stolpersteine.App
Stolpersteine van de familie Hornemann in de Stolpersteine.App

De Stolpersteine.App verwijst op haar beurt vanaf nu naar tijdlijnen op Oorlogslevens.nl. Dit maakt het voor gebruikers mogelijk zich te verdiepen in meer bronnen over het leven van deze mensen in oorlogstijd, afkomstig uit de collecties van tientallen organisaties.

Een app om jeugd te bereiken

Frank van Dijk van Stichting 18 September nam initiatief voor de Stolpersteine.App toen hij erachter kwam dat de betekenis van de Stolpersteine veelal niet bekend was onder de jeugd. En, toen bleek dat er geen overkoepelend overzicht was van alle gelegde herdenkingsstenen in Nederland.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media