Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Website 'IHLIA Outside the Box'

IHLIA digitaliseert en ontsluit bronnen over homoseksualiteit in en rond de Tweede Wereldoorlog

26 januari 2021 · Nieuws

Onlangs is de subsidieaanvraag van IHLIA voor het project ‘Homoseksualiteit in en rond de Tweede Wereldoorlog. Digitalisering en ontsluiting collectie IHLIA LGBTI Heritage’ bij het Mondriaan Fonds toegekend. Binnen dit project wordt WOII-materiaal uit de IHLIA-collectie gedigitaliseerd, wordt de selectie van IHLIA-materiaal dat onderdeel is van Oorlogsbronnen.nl uitgebreid van de momenteel 800 naar zo’n 2500 bronnen, en de beschrijvingen verbeterd.

Uit onderzoek is het nodige bekend over homoseksualiteit en de Tweede Wereldoorlog, maar er is ook nog veel onbekend. Doel van het project is om de bekendheid over het onderwerp homoseksualiteit in de Tweede Wereldoorlog te vergroten door bronnenmateriaal hierover beter toegankelijk te maken voor een divers publiek. Voor onderzoekers wordt het daardoor beter mogelijk nieuwe informatie over het onderwerp te vinden. En een breed geïnteresseerd publiek kan via eerstehands getuigenissen meer te weten komen over hoe het was om als homoseksueel in een onvrije samenleving te leven. Door deze vaak nog onzichtbare verhalen zichtbaar te maken, blijft de geschiedenis leven en kunnen we er blijvend aan refereren.

Het materiaal dat wordt gedigitaliseerd en full-tekst doorzoekbaar wordt gemaakt bestaat uit boeken (non-fictie en fictie), grijze literatuur, tijdschriften en losse artikelen over het onderwerp. Onder meer afkomstig uit de ‘Schorer Bibliotheek’. Daarnaast gaat het om ruim negenhonderd foto’s mannen in uniform uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog, uit de fotocollectie van Gerrit Jan Vos.

Voor de verbeteringen van beschrijvingen wordt gebruik gemaakt van twee thesauri: de Homosaurus (van IHLIA) en de WO2-thesaurus (van het Netwerk Oorlogsbronnen). Er worden verbindingen gelegd tussen die twee thesauri, waarmee een belangrijke voorwaarde wordt geschapen om materiaal over het onderwerp goed te beschrijven en als Linked Data te publiceren. Zo worden ook toekomstige koppelingen met andere collecties hierdoor gefaciliteerd, in lijn met de uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en de DERA.

Netwerk Oorlogsbronnen en IHLIA

IHLIA LGBTI Heritage heeft een waardevolle, rijke en zeer uitgebreide lhbti-collectie met materiaal uit de hele wereld. Lhbti staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen. De collectie vertelt de geschiedenis van een deel van de samenleving dat tot voor kort nagenoeg onzichtbaar was. IHLIA participeert sinds 2019 in het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Binnen dit project worden ook de andere deelnemers van Netwerk Oorlogsbronnen gestimuleerd om in hun eigen collectie te zoeken naar items over homoseksualiteit in de Tweede Wereldoorlog. Naar verwachting komen de gedigitaliseerde WO2-bronnen uit de collectie van IHLIA in het najaar van 2022 online beschikbaar via Oorlogsbronnen.nl en www.ihlia.nl.

 

Dit project is mogelijk dankzij steun van het Mondriaan Fonds.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media