Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De route die nieuwkomers in Kamp Westerbork na binnenkomst aflegden (bron: NIOD, Beeldbank WO2)

Oproep: inventarisatie persoonsregistraties WO2

16 augustus 2017 · Nieuws
Beheert uw archief, museum, herinneringscentrum of bibliotheek een originele kampadministratie, transportlijsten, gevangenen-registraties, kaartenbak-collecties of andere persoonsinformatie uit de periode 40-45? En is die collectie misschien wel gescand, maar is de informatie niet digitaal beschikbaar? Wellicht kunnen we samenwerken in het omzetten van fysiek materiaal of platte scans, naar digitale gestructureerde data.

Op dit moment wordt de basisadministratie van Kamp Vught overgetikt in het crowdsource-project ‘De gevangenen van Kamp Vught’. In juni van dit jaar begonnen 170 enthousiaste vrijwilligers, en een groot gedeelte van de bijna 30.000 persoonskaartjes is inmiddels overgetikt. 

Op zoek naar persoonsadministraties uit de Tweede Wereldoorlog

Dankzij dit crowdsourcing-project worden de platte scans van de persoonskaartjes omgezet naar gestructureerde digitale data. Dat betekent dat de gegevens op heel nieuwe wijze bevraagd kunnen worden, en de informatie in de context van andere bronnen gezet kan worden. We gaan na afronding van het project dan ook graag verder met het crowdsourcen van ander materiaal!

Daarom is het Netwerk Oorlogsbronnen op zoek naar primaire bronnen, namelijk persoonsregistraties uit de Tweede Wereldoorlog die geschikt zijn voor crowdsourcing. De bedoeling is om met één of meer partners een vervolg te geven aan het project.

Idealiter gaat het om collecties met de volgende specificaties:

  • Een administratie van een zekere omvang, namelijk vanaf zo’n 6000 namen (dit mag een schatting zijn).  
  • Bij voorkeur reeds digitaal beschikbaar, maar dat is niet noodzakelijk.
  • Primaire, originele bronnen en dus geen cartotheken met informatie uit samengestelde bronnen of nadere toegangen.
  • Vaste of herhalende opmaak, uitgaande van informatie dat in vaste velden wordt geplaatst in plaats van vrije tekstvelden.

Open waar het kan

Conform de uitgangspunten van het Netwerk Oorlogsbronnen gaan we uit van een situatie waarbij de te genereren data waarop geen privacy-wetgeving meer van toepassing is, open gedeeld en hergebruikt wordt. Doorgaans gaat het om de data van overleden personen die het NOB dan vrijelijk via het web mag delen. Het geeft niet als een deel van de data beperkt openbaar is, maar alle data die wettelijk beschouwd openbaar kan worden gedeeld, wil het NOB ook ter beschikking stellen en zoveel mogelijk koppelen aan die van andere instellingen.

Werkt u met ons samen in een vervolg op het NOB-crowdsourcing-project?

We zijn benieuwd naar welke persoonsadministraties uit de periode 1940 - 1945 er nog wachten op een nadere, digitale ontsluiting! Dus beheert uw organisatie een collectie dat aan de bovenstaande specificaties voldoet, en heeft u interesse in een samenwerking in de ontsluiting van het materiaal? Laat het dan weten via info@oorlogsbronnen.nl. Geef het volgende door:

  • Beschrijving van de collectie (herkomst maar ook de inhoud, welke informatie wordt er bij personen gegeven?).
  • De omvang van de collectie, zoals het aantal voorkomende personen, het aantal kaartjes of pagina’s, etc. Dit mag natuurlijk een schatting zijn.
  • Eventuele digitale beschikbaarheid van de collectie.
  • Rechten m.b.t. de collectie en de te genereren data.
  • Bij voorkeur een foto of scan van een kaartje of pagina uit de collectie, om een beeld te krijgen van de structuur.

We horen graag van u. Op basis van de reacties bepalen we wat de volgende stappen zijn in een vervolg-crowdsourcing-project. Heeft u vragen of twijfel? Neem dan contact op via info@oorlogsbronnen.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media