Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Home
Hoofdnavigatie openen
Artikelen
Bronnen
Mensen
Over Oorlogsbronnen
Zoekveld openen
Organisaties
Filters
kenmerken
Deelnemer Netwerk Oorlogsbronnen
Doorzoekbaar via Oorlogsbronnen
Doorzoekbaar via Oorlogslevens
Type organisatie
Stichting
Archief
Museum
Vereniging
Bezoekerscentrum
Herinneringscentrum
Kenniscentrum
Bedrijf
Deelnemer Oorlogslevens
Bibliotheek
Herinneringstoerisme
Landgoed
Buitenplaats
Partner Oorlogsbronnen Limburg
Universiteit
Arolsen Archives
Zo'n dertien miljoen documenten van concentratie- en vernietigingskampen zijn online toegankelijk. Ze bevatten informatie over meer dan 2,2 miljoen slachtoffers van de nazi-terreur.
Archief
Bibliotheek
Deelnemer Oorlogslevens
Brabants Historisch Informatie Centrum
Het Brabants Historisch Informatie Centrum is het centrum voor (lokale) geschiedenis en genealogie in Noord-Brabant en heeft meer dan 1.500 archieven en collecties in beheer.
Kenniscentrum
Archief
Deelnemer Oorlogslevens
CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis
Het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis beheert een grote hoeveelheid bronnen uit eigen archief en literatuurcollectie. De bronnen zijn te raadplegen in de bronnenzaal in Den Haag of via de websites CBG-verzamelingen, CBG-bibliotheek, CBG-familiewapens en CBG-familienamen. In de WO2 collectie van het CBG zit bijvoorbeeld de collectie Calmeyer, Duitse akten.
Kenniscentrum
Bibliotheek
Deelnemer Oorlogslevens
Commonwealth War Graves Commission
De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) eert de 1,7 miljoen mannen en vrouwen die stierven in de strijdkrachten van het Britse rijk tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De CWGC onderhoudt begraafplaatsen en gedenktekens op 23.000 locaties in meer dan 150 landen en gebieden, en beheert de officiële archieven met slachtofferdatabases voor de lidstaten van de commonwealth.
Herinneringscentrum
Deelnemer Oorlogslevens
Documentatiegroep '40-'45
De Documentatiegroep ’40-’45 is in 1963 opgericht als vereniging van verzamelaars van documentatie en militaria, tegenwoordig is de vereniging meer een kennisplatform en een ontmoetingsplaats voor leden en bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In het maandblad van de vereniging, Terugblik ’40-’45, dat elf maal per jaar verschijnt, worden onderzoeken en oorspronkelijke ...
Deelnemer Oorlogslevens
Vereniging
Erasmiaans Gymnasium Rotterdam
Het Erasmiaans Gymnasium of Gymnasium Erasmianum is het stedelijk gymnasium van Rotterdam met ruim duizend leerlingen.
Geni
Geni.com van MyHeritage is een online genealogische tool en heeft tot doel de grootste, meest uitgebreide en meest nauwkeurige stamboom ter wereld te maken. Hun 'wereldstamboom' bevat momenteel meer dan 100 miljoen levende gebruikers en hun voorouders.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil het voormalig kampterrein en de sporen in het landschap die herinneren aan de gelaagde geschiedenis van dat kamp, alsmede de collectie die het bronmateriaal over deze geschiedenis vertelt en illustreert in stand houden, beheren en op een hedendaagse manier presenteren aan een breed publiek. Op die manier draagt het Herinneringscentrum bij aan de herinnering ...
Deelnemer Oorlogslevens
Herinneringscentrum
Museum
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
De collecties van het IISG omvatten archief-, bibliotheek- en audiovisueel materiaal met de nadruk op sociale en emancipatorische bewegingen. Het Instituut beheert meer dan vierduizend archieven, bezit meer dan een miljoen boeken en tijdschriften en ongeveer evenveel items in de afdeling Beeld en Geluid, waaronder posters.
Deelnemer Oorlogslevens
Archief
Kenniscentrum
Joods Cultureel Kwartier
Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) bestaat uit het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum.
Museum
Deelnemer Oorlogslevens
Bibliotheek
Herinneringscentrum
Kenniscentrum
Merwedegijzelaars Digitaal Monument
Merwedegijzelaars.nl vormt een online monument voor de groep Merwedegijzelaars. Dit is een eerbetoon aan de honderden mannen die op 11 en 16 mei 1944 zijn opgepakt. Zij verloren hun vrijheid en in sommige gevallen hun leven.
Nationaal Archief
Als 'nationaal geheugen' beheert het Nationaal Archief de archieven van de landelijke overheid, maar ook archieven van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang zijn (geweest). Daarnaast beschikt het Nationaal Archief over een grote collectie foto's en historische kaarten. Het Nationaal Archief beheert onder meer het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) ...
Deelnemer Oorlogslevens
Archief
Nationaal Comité 4 en 5 mei
De belangrijkste taken van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn richting, inhoud en vorm geven aan herdenken en vieren. Sinds 2011 is het werkveld verbreed naar het terrein van herinneren.
Deelnemer Oorlogslevens
Kenniscentrum
Nationaal Monument Kamp Amersfoort
'Herinneren, bezinnen en leren' is het motto van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De stichting is opgericht om niet te vergeten. Of, anders gezegd, om de herinnering levend te houden aan wat zich in de jaren 1940-1945 in en rondom Kamp Amersfoort heeft afgespeeld. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in ...
Museum
Herinneringscentrum
Deelnemer Oorlogslevens
Nationaal Monument Oranjehotel
Het Oranjehotel in Scheveningen was in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam voor een Duitse gevangenis waar Nederlanders die zich tegen de Duitsers verzetten werden opgesloten voor verhoor en berechting. Naar schatting hebben 25.000 mensen, afkomstig uit het gehele land, gevangen gezeten in het Oranjehotel. Het Nationaal Monument Oranjehotel vertelt de verhalen van de gevangenen aan de hand van persoonlijke ...
Herinneringscentrum
Bezoekerscentrum
Deelnemer Oorlogslevens
Netwerk Oorlogsbronnen
Netwerk Oorlogsbronnen heeft tot doel eindgebruikers wegwijs te maken in de fysiek verspreide bronnen, en doet dat onder meer via de collectieportal. Er wordt gebouwd aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige koninkrijk der Nederlanden.
Kenniscentrum
Deelnemer Oorlogslevens
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Het NIOD stelt de archieven en collecties over oorlog, de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië, de Holocausten andere genociden in de 20ste en 21ste eeuw beschikbaar voor alle belangstellenden: digitaal en in de studiezaal.
Kenniscentrum
Archief
Bibliotheek
Deelnemer Oorlogslevens
Oorlogsdoden Nijmegen
Oorlogsdoden Nijmegen 1940-1945 is een digitaal monument voor de duizenden (laatste schatting: ruim 3700) personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen in of buiten Nijmegen, maar die in de stad woonden, werkten of tijdelijk verbleven of daar begraven werden.
Oorlogsgraven Stichting
De Oorlogsgravenstichting gedenkt ongeveer 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dit zijn soms militairen maar vaak burgers: mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië. Het zijn ook de Nederlandse militairen die tijdens recente vredesmissies om het leven zijn gekomen. De OGS houdt ...
Stichting
Deelnemer Oorlogslevens
Open Archieven
De website Open Archieven maakt het mogelijk om door alle genealogische gegevens van Nederlandse en Belgische archieven te zoeken. De gegevens van gevonden akten kunnen worden ingezien en vaak is er ook een scan van het originele document beschikbaar. Daarnaast worden er automatisch andere relevante akten en aanvullende informatie over personen en context getoond die verder helpen in het onderzoek. ...
Regionaal Archief Tilburg
Regionaal Archief Tilburg is het archief van de gemeente Tilburg en de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Oosterhout.
Archief
Deelnemer Oorlogslevens
Sportgeschiedenis.nl
Online magazine en sporthistorisch onderzoeksbureau Sportgeschiedenis.nl is een platform voor sporthistorie in beeld, geluid en tekst. Mede-eigenaar en sporthistoricus Jurryt van de Vooren doet onderzoek naar sport in de Tweede Wereldoorlog, is inhoudelijk verantwoordelijk voor de Nationale Sportherdenking en publiceerde in april 2020 ‘Door Wilskracht Zegevieren: Sport in de Tweede Wereldoorlog’. Hij ...
Stadsarchief Breda
Het Stadsarchief Breda is het archief van de Gemeente Breda en het Stadsgewest Breda. Het stadsarchief verzamelt en bewaart archieven, boeken en collecties die een beeld geven van de historische ontwikkeling van Breda en van het leven van haar bewoners door de tijd. Onder het kopje ‘verdieping’ op de website van het stadsarchief is een themapagina te vinden over Breda en de Tweede Wereldoorlog.
Archief
Bibliotheek
Deelnemer Oorlogslevens
Stadsarchief Rotterdam
Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam, de omliggende gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Lansingerland en Ridderkerk en het Waterschap Hollandse Delta. De website Brandgrens.nl besteedt aandacht aan het bombardement en de brandgrens en meer in het algemeen aan Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. De site is tot stand gekomen door samenwerking tussen Stadsontwikkeling, ...
Archief
Deelnemer Oorlogslevens
Stichting 18 September
De Stichting 18 September bevordert en coördineert de jaarlijkse feestviering op en rond 18 september, de dag in 1944 waarop Eindhoven en omgeving werd bevrijd. Met deze en andere activiteiten, zoals het plaatsen van 274 struikelstenen in Eindhoven, tracht de stichting de bewustwording te vergroten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Vorige
Volgende
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Aanmelden
Contact
Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam
020 52 33 87 0
info@oorlogsbronnen.nl
Pers en media
Oorlogsbronnen
Over Oorlogsbronnen
Artikelen
Bronnen
Mensen
Veelgestelde vragen
Netwerk Oorlogsbronnen
Voor het netwerk
Nieuws
Organisaties
Open Data
Privacy
Cookies
Toegankelijkheid